Schilderen helpt mensen met burn-out erbovenop

Vuur!
Opeens stond ik met mijn kop in de krant. Het Haarlems Dagblad maakte een pagina over ‘vuur’. En aangezien therapie geef aan mensen met burn-out en daarbij verkondig dat het er daarbij om gaat om ‘je vuurtje weer brandend te krijgen’, werd ik benaderd voor een interview. Super spannend natuurlijk! En al was ik niet helemaal tevreden over de manier waarop de redacteur mijn boodschap heeft verwoord ( tsja, die perfectionist in mij), het is toch best leuk om mee te maken, zo met m’n kop in de krant. Hieronder kun je het artikel lezen.

Schilderen helpt mensen met burn-out erbovenop
Schilderen helpt mensen met burn-out erbovenop

Haarlems Dagblad, Woensdag 7 augustus 2019

Arthur de Mijttenaere

Bij een burn-out kan schilderen je er weer bovenop helpen. De Haarlemse Inger van der Werf (50) geeft kunstzinnige therapie om bij mensen met een burn-out het vuur weer te laten branden.

Ze is ervaringsdeskundige. Ze heeft een opleiding als bestuurskundige gevolgd en was beleidsadviseur op een Haags departement. Die baan paste goed bij haar ambities en haar grote verantwoordelijkheidsgevoel.

Het liep echter mis en ze kreeg een burn-out. Door te gaan schilderen, kwam ze meer in contact met haar gevoel en raakte ze geïnspireerd. Haar conclusie was: ,,Ik merkte dat ik te veel vanuit mijn hoofd had geleefd en te weinig naar mijn gevoel had geluisterd.’’ Deze manier van leven, in combinatie met haar perfectionisme en een druk gezinsleven, deed haar de das om.

Toen ze tot dit zelfinzicht was gekomen, is ze een opleiding gaan volgen tot kunstzinnig therapeut. Sinds enkele jaren is dit haar vak. Aan huis heeft ze de praktijk Kunstzin Haarlem, terwijl ze nu ook als kunstzinnig therapeut in de zorg werkt.

Mensen met een burn-out zijn vaak perfectionistisch, weet ze. Mensen die de therapie volgen, vertellen meestal eerst uitgebreid hun verhaal. Ze slaan vervolgens aan het schilderen. Mensen die meer vanuit hun gevoel werken, schilderen anders dan mensen die meer vanuit hun hoofd werken. Het gebruik van felle kleuren wijst op een sterke wil.

Ze laat voorbeelden zien. Mensen bij wie gevoel voorop staat, laten de kleuren vervloeien. Mensen die meer hun hoofd gebruiken, maken vaker afgeronde vlakken en afgeronde vormen. Ze laat een geschilderde boom zien, waarover goed is nagedacht. De opbouw van de boom is symmetrisch en de boom is in evenwicht. Na de diagnose proberen mensen door te schilderen, boetseren of tekenen dichter bij hun gevoel te komen.

Het penseel heeft een gunstige werking. Mensen krijgen door de schilderoefeningen weer de regie over hun leven. Een oefening is kleuren in elkaar te laten vervloeien of kleuren te mengen. Ze laat een zon zien, met overlopende kleuren. Zo’n schildering geeft de maker weer energie. De therapie heeft succes, zegt Van der Werf. Na zo’n tien sessies hebben de mensen weer grip op hun leven

You Might Also Like