Stressklachten, overspannenheid en burnout

Heb jij ook het gevoel dat er zo veel op je af komt, dat je het niet meer bij kunt benen? Zou je wel weer eens een nachtje rustig willen slapen, zonder piekeren? Kun je je moeilijk concentreren? Heb je moeite om te ontspannen en te genieten? Kun je minder hebben? Heb je het gevoel dat je de controle kwijt bent? En ben je ook zo moe, moe, moe?
Dan ben je waarschijnlijk overspannen en hard op weg om burnout te raken. Of is het al zo ver…

Kunstzinnige therapie bij burn-out

DSCN1815 geoptimaliseerdAl schilderend, tekenend en boetserend kun je gaan ontspannen en werken aan het versterken van je vitaliteit. Je accu moet immers weer opgeladen worden. Ook maak je via creatieve oefeningen weer contact met je gevoel. We gaan op zoek naar een nieuwe balans tussen denken, voelen en willen. Het kan zijn dat er nu dingen boven komen die verwerkt moeten worden. Vaak zijn mensen die burnout zijn (geweest) bang dat het ze opnieuw zal overkomen.

Ben jij burnout, of hard op weg burnout te raken? Ik ga graag met je aan de slag zodat je gelouterd uit je burnout komt, of een burnout nog kunt voorkomen.

“Ik heb de afgelopen tijd geleerd om beter te voelen hoe het met me is en wat ik aan kan. Ik ben realistischer geworden in mijn verwachtingen van mezelf. Mijn faalangst speelt minder, ik heb minder moeite met het omgaan met kritiek en ik heb meer zelfvertrouwen gekregen”.
~ Ilse
“De afgelopen maanden heb ik therapie gevolgd bij Inger. Tijdens een workshop over burnout maakte ik kennis met kunstzinnige therapie. Dit was voor mij helemaal nieuw. Niet alleen maar praten, maar creatief bezig zijn om terug bij mijn gevoel te komen. Met verschillende soorten materialen gingen we daarna wekelijks aan de slag. Door naar mijn tekening te kijken of te bedenken wat ik mijn tekening toe kon wensen, ging ik meer uit mijn hoofd en meer naar mijn hart. Het heeft mij geholpen om beter maar mij zelf te kunnen kijken en vooral ook te accepteren hoe ik ben. Het is goed.”
~ Michelle

Loopbaan- of zingevingsvragen

De ervaring leert dat veel mensen die burnout zijn (geweest) ook kampen met loopbaan- of zingevingsvragen. Past het werk dat ik doe (nog) wel bij mij? Wat wil ik écht met mijn leven? Hoe krijg/behoud ik het plezier in mijn werk? Hoe combineer ik mijn werk met de zorg voor mijn kinderen, zieke partner en/of demente moeder? Gaandeweg de kunstzinnige therapie komt er vaak ruimte voor dit soort vragen en dikwijls komen de antwoorden via de oefeningen vanzelf.

Vrijblijvend kennis maken?

Ik geef regelmatig een workshop ter kennismaking met kunstzinnige therapie, voor mensen die burnout zijn en/of op het randje van burnout balanceren. Ervaar zelf door creatieve oefeningen welke gedrags- en denkpatronen er aan je burnout ten grondslag liggen en hoe je via kunstzinnige therapie aan herstel kunt werken. Er zijn workshops op 10 januari, 14 februari15 mei en 12 juni 2024.

Klik op de datum van je voorkeur voor meer informatie of om je op te geven.

Burnout, hoe kom je eraan?

burnout therapieBurnout word je niet van de ene op de andere dag. Daar gaan maanden en dikwijls jaren aan vooraf, waarin je meer energie gebruikte dan je hebt aangevuld. Je hebt roofbouw gepleegd op je lichaam.
Hoe komt het nu dat je jezelf zo uitput tot je bijna niets meer kunt en niets meer leuk vindt?

Mensen met burnout hebben vaak lange tijd teveel vanuit plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel geleefd. Ze hebben zich aangepast aan de eisen, verwachtingen en behoeften van hun omgeving: hun werkgever, klanten, gezin, een ziek familielid. En ze hebben de lat voor zichzelf te hoog gelegd. Signalen uit het lichaam (bijvoorbeeld hoofdpijn, rug- en nekklachten, huiduitslag, hyperventilatie, hartritmestoornissen) en uit het gevoelsleven werden niet opgepikt of genegeerd. Zo zijn ze het contact met hun gevoel en wat ze werkelijk willen gaandeweg verloren en daarmee ook zichzelf een beetje kwijt geraakt.

Als je burnout bent, heb je je teveel laten leiden door het denken, door alles wat je moet vanuit je hoofd. Het gevoel en de wil zijn genegeerd en in het nauw geraakt. Als je te lang niet luistert naar jet gevoel, raak je steeds verder van je innerlijke pad. Je verzwakt en verliest de sturing over je leven.

Wil je meer weten over de achtergronden van burnout? Lees dan mijn blog Ja-zeggers raken sneller burnout.

Mijn onderzoek naar burnout en de rol van kunstzinnige therapie

Uit eigen ervaring wist ik dat het proces van burnout raken gepaard gaat met verlies van eigen regie. Daarom deed ik in het kader van mijn opleiding kunstzinnige therapie onderzoek naar het belang van het versterken van de eigen regie in het herstelproces. Ik vergeleek de reguliere en de antroposofische behandelwijze en ging specifiek in op de wijze waarop kunstzinnige therapie een bijdrage kan leveren aan het versterken van de eigen regie bij mensen met burnout.

De beknopte conclusie van mijn onderzoek:
Eigen regie moet van binnenuit komen. Het is meer dan het hervinden van controle over gevoelens en emoties. Het gaat om sturing geven aan je leven mét inachtneming van je gevoelens en emoties. Voordat je weer echt regie kan nemen over je leven is het van belang om weer contact te maken met je gevoel, het gebeurde te verwerken en zelfinzicht op te doen. Ook je energie moet weer enigszins op peil zijn, voordat je goede beslissingen kunt nemen. Kunstzinnige therapie kan bijdragen op al deze niveaus. En omdat kunstzinnige therapie een beroep doet op je zelfscheppende vermogens, zit het versterken van eigen regie ingebakken in de therapievorm.