Rouwverwerking met creatieve therapie

Rouwverwerking met creatieve therapie

Beeldende therapie bij rouw en overspanning
Cliënten zeggen vaak dat ze meer in contact willen komen met hun gevoel. En dat dit met alleen praten niet goed lukt. Zo ook Trude, die zich in september bij mij meldde met overspanningsklachten. Ze had zich ziek gemeld omdat het haar allemaal teveel werd. Ze was in januari haar moeder verloren, maar was nauwelijks aan verwerking daarvan toegekomen, omdat ze in de zorg werkte. Door de corona-epidemie werd ze volledig opgeslokt door haar werk. Toen er ook nog een overstroming van haar huis bij kwam, was dit letterlijk de druppel die de emmer deed overlopen. Ze had zich te lang groot gehouden, het ging niet meer. 

kwetsbaarheid in beeld brengen
In de therapie wilde ze het verlies van haar moeder verwerken en nog wat andere dingen uit het verleden, die haar opeens weer meer bezig hielden, zei ze. Maar ze liep er ook voor weg. Ze was gewend zich groot te houden en dat hield ze in de therapie ook nog even vol. Ze schilderde haar fijne gevoel van een weekendje weg, heel kleurrijk en dynamisch, en concludeerde dat het best goed ging met haar. Maar toen ik haar vroeg haar verdriet over haar overleden moeder te schilderen, bleek er een andere Trude achter die stoere verschijning te voorschijn te komen. Ze merkte dat ze een muurtje om zich heen had gebouwd, om haar verdriet en kwetsbaarheid achter te verbergen. Langzaam maar zeker werkte ze aan het afbreken van dit muurtje. Ze ging haar kwetsbaarheid laten zien, eerst schilderend op papier, maar daarna ook in haar contacten met familie, vrienden en op haar werk. Ze leerde, door haar kwetsbaarheid te erkennen, ook beter om haar grenzen aan te geven, zowel op werk als in privésituaties. En ze merkte dat mensen haar er alleen maar meer om gingen waarderen. Ze gaf aan dat ze zich een completer mens voelde die, juist door haar kwetsbaarheid te tonen, ook beter in haar kracht kon staan.  

Dat wat ik er in gewone therapie met praten niet uit krijg, komt nu wel boven. In gewone therapie ga ik nadenken en sociaal wenselijke antwoorden geven. Maar hier komt er van alles in me naar boven tijdens het schilderen. Het ontstaat terwijl ik bezig ben of tijdens de nabespreking met Inger. Ik kom hier tot andere inzichten. De brei van gedachten en gevoelens vormt zich tot een geheel.“, aldus Trude.

Meer over kunstzinnige therapie bij rouw- en verliesverwerking: klik hier

You Might Also Like