Kunstzinnige therapie, wat is dat?

Kunstzinnige therapie is een beeldende therapie, waarbij je werkt met creatieve technieken, zoals tekenen, schilderen en boetseren. Het geeft je de mogelijkheid je te uiten op een andere manier dan via gesprek. Door creatieve opdrachten word je als het ware uitgenodigd om te ‘praten met je handen’ en daarbij je gevoel te laten spreken. Zo kun je je bewust worden van dingen waar je met woorden nog niet bij kunt.

In kunstzinnig werk laten mensen vaak dezelfde patronen en belemmeringen zien als in het dagelijks leven. Met gerichte oefeningen kun je werken aan het doorbreken van die patronen. Zo kan kunstzinnige therapie bijvoorbeeld ondersteunen bij het leren grenzen ervaren en grenzen stellen, ontspannen, verminderen van piekeren, doorbreken van perfectionisme, toelaten van gevoelens, verwerken van verdriet en traumatische ervaringen en verlichten van lichamelijke klachten als gevolg van stress en slaapproblemen.

Past kunstzinnige therapie bij mij?

creatieve therapie

Voor kunstzinnige therapie heb je geen ervaring of artistieke aanleg nodig. Het is geschikt voor iedereen die tegen een klacht of probleem aanloopt en daaraan wil werken. Het gaat er niet om of het ‘mooi’ is wat je maakt. Het gaat om wat je beleeft aan het creatieproces en de inzichten die het je geeft.

Omdat bij beeldende therapie weinig woorden nodig zijn, is het heel geschikt voor mensen die moeite hebben over zichzelf en hun gevoelens te praten. Maar ook voor mensen die wel gemakkelijk praten, maar vanuit een sterke rationaliteit de neiging hebben hun gevoelens weg te redeneren, waardoor hun gevoel diep is weggestopt.

Ook voor vluchtelingen of migranten die de Nederlandse taal (nog) niet goed machtig zijn, is beeldende therapie heel geschikt om zich te kunnen uiten. Door mijn interculturele ervaring in het buitenland en met vluchtelingen in Nederland ben ik bovendien goed in staat tot doeltreffende communicatie met eenvoudig taalgebruik.

Met welke klachten en problemen kun je bij KunstZIN Haarlem terecht?

Ik heb me specifiek toegelegd op de volgende klachten en problemen:

► Stressklachten, overspannenheid en burn-out:
Heb jij ook het gevoel dat er zoveel op je af komt, dat je het niet meer bij kunt benen? Heb je moeite met ontspannen? Kun je nooit eens rustig zitten? Of, als je dan eens rustig zit, gaat je hoofd maar door met lijstjes, piekeren en zorgen om alles wat er nog moet gebeuren?

► Vruchtbaarheidsproblemen:
Iedereen om je heen raakt zwanger en bij jou wil het niet lukken. Of je hebt een of meer miskramen gehad en bent bang dat het volgende keer weer mis gaat. Wanneer kinderen krijgen niet vanzelf gaat, kan dit gepaard gaan met spanning en verdriet.

►Rouw- en verliesverwerking:
Is er iemand overleden die je dierbaar was? Ben je je werk kwijt? Is je relatie verbroken? Heb je een onvervulde kinderwens? Het verlies van iets of iemand die je dierbaar was, moet je verwerken: je gaat door een rouwproces.

Natuurlijk zijn er veel andere klachten of problemen waar kunstzinnige therapie je bij kan helpen. Als je vragen hebt of twijfelt of je bij mij aan het goede adres bent, neem dan gerust contact met me op. Wanneer dat nodig is, verwijs ik je door naar een collega.

Hoe ziet een traject eruit?

therapie bij vruchtbaarheidsproblemen

Met iedereen – of je nu kiest voor individuele of groepstherapie – begin ik het traject met een individueel kennis­makings­gesprek. Meestal maak je ter kennis­making ook meteen al een vrij schilderwerk. Tijdens dat gesprek bespreken we je klachten, je hulpvragen en de mogelijk­heden met kunstzinnige therapie. Samen kijken we of kunstzinnige therapie iets voor je is en of individuele therapie of groepstherapie bij je past.

De duur van een therapietraject hangt af van jouw behoeften en hulpvraag. Meestal komen mensen wekelijks of om de week, maar als je wat verder bent in het proces is minder frequent ook mogelijk. Dit is afhankelijk van jouw wensen en mogelijkheden. Al tekenend, schilderend en boetserend werken we aan jouw hulpvraag. Als je daar behoefte aan hebt, kan ik je ook opdrachten meegeven voor thuis, om de tijd tot de volgende therapiesessie te overbruggen.

Groepstherapie

Therapie geef ik meestal individueel. In sommige gevallen is groepstherapie mogelijk. Het delen van ervaringen met lotgenoten kan een meerwaarde hebben. Groepstherapie is iets goedkoper dan individuele therapie. Zie tarieven.