Kunstzinnige therapie bij rouw en verlies

Verliezen en tegenslagen horen bij het leven: het overlijden van een geliefd persoon, het kwijtraken van je baan, een verbroken relatie, een handicap, een miskraam of onvervulde kinderwens. Wat je te verstouwen krijgt op je levenspad is voor iedereen verschillend. Ook hoe je iets ervaart en ermee omgaat verschilt van persoon tot persoon. Maar voor iedereen geldt: als je iets of iemand hebt verloren gaat dit gepaard met rouw. En dat moet je verwerken.

trauma kunstzinnige therapieRouwen is een intens proces, waarbij veel mensen wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. Rouw gaat gepaard met uiteenlopende emoties, die in fases langs kunnen komen, zoals ontkenning, onderhandelen, boosheid, verdriet en uiteindelijk aanvaarding. Soms is het moeilijk om over je verlies en je emoties te praten. Kunstzinnige therapie biedt ruimte om je gevoelens te uiten op een andere manier. Al schilderend, tekenend en boetserend werken we aan het toelaten en doorleven van je emoties, zodat  je het gebeurde kunt verwerken en uiteindelijk je situatie kunt aanvaarden en verder kunt met je leven.

“Nadat mijn moeder overleed, ging het niet goed met me. Ik belandde in de overleefstand. Door personele bezuinigingen verloor ik ook nog mijn oude baan en werd het me allemaal teveel. In de therapie bij Inger merkte ik dat het verlies van mijn moeder ook raakte aan oud zeer dat ik nog moest verwerken: de abortus die ik – al jaren geleden – had gehad. Naast verdriet zat daar ook boosheid naar mijn partner bij. Kunstzinnige therapie hielp me om het te verwerken en een plekje te geven”.
Madelon

“Inger heeft mij met gedichten, verhalen en muziek fijn geïnspireerd om recent verlies en dierbare herinneringen om te zetten in kleurige beelden. Dat werkte helend en was weer eens iets anders dan ‘praten’.”

“Omdat ik creatief bezig zijn, schilderen en boetseren, prettig vind om te doen, wilde ik na het overlijden van onze bijna 21-jarige zoon, therapie op een kunstzinnige manier. 

De eerste nat-in nat aquarel die ik bij Inger maakte laat een niet aardse afbeelding zien. Een beeld van een andere wereld, van de geestelijke wereld. Mijn verlangen naar de geestelijke wereld waar mijn zoon nu is, was in de eerste periode na zijn heengaan zo groot dat ik letterlijk in een tussengebied leefde. Niet op aarde in ieder geval. Gaandeweg de therapie hebben Inger en ik gewerkt aan het weer landen op aarde. Het me weer veilig en prettig gaan voelen in het aardse.

De aquarellen kregen meer en meer vormkracht. En ook het werk dat ik boetseerde laat zien dat ik zoek naar openheid en verbinding met de aarde maar ook contact wil houden met de geestelijke wereld. Aan het eind van de therapie gekomen uitte ik mijn verlangen mezelf meer en meer neer te zetten in de wereld. Een groot verschil met de beginsituatie waarin ik helemaal niet op aarde wilde zijn. Mijn laatste schilderij is een bloemenveld waarbij ik me voorstel dat het aards is maar het kan ook een beeld zijn van een weide in het hiernamaals.

Het integreren van deze twee werelden is voor mijn gevoel geslaagd. Juist in de verbondenheid met het aardse kan er contact zijn met het geestelijke. Ik heb de therapie bij Inger als heel prettig en zinvol ervaren. Geleidelijk aan ben ik me krachtiger en vrediger gaan voelen. De Kunstzinnige therapie heeft daar zeker aan bijgedragen, waarvoor dank Inger.”

Sandra

trauma therapie