Mandala’s maken

Het woord ‘mandala’ stamt uit het Sanskriet en betekent cirkel. De cirkel is het oersymbool van eenheid en komt in allerlei culturen terug. Vaak worden er spirituele, religieuze of helende betekenissen aan toegekend.
Bij het maken van een mandala werk je vanuit een cirkel. Er is vaak symboliek in verwerkt. De mogelijkheden voor het maken van mandala’s zijn eindeloos. Je kunt een geometrische mandala construeren met liniaal en passer, of juist uit de losse pols tekenen. Je kunt er bewust persoonlijke symboliek in verwerken of intuïtief te werk gaan. Soms ontstaat symboliek trouwens ook intuïtief, zonder dat je er bewust mee bezig was.

Workshop-reeks mandala maken

In deze workshopreeks leer je met verschillende teken-, schilder en collagetechnieken je eigen mandala’s maken en je eigen voorkeuren herkennen. Van geometrisch tot intuïtief, van ingetogen tot expressief of symbolisch, maar altijd met jouw persoonlijke invulling.
De workshops zijn los van elkaar te volgen. Kun je op de genoemde data niet? Ik geef deze workshops ook op aanvraag. Voor groepen tot 4 personen kan dit – met in achtneming van 1,5 meter afstand, in mijn atelier.  Met een grotere groep wijken we uit naar een andere locatie. Neem gerust contact op voor een prijsopgave.

 

Workshop 1: Geometrische mandala tekenen

Mandala tekenenIn deze workshop leer je hoe je met liniaal en passer een geometrische mandala kunt construeren. Ik leid je stapsgewijs tot een basisontwerp, waarin je vervolgens eindeloos kunt variëren. Ook ga je je mandala natuurlijk inkleuren. Dit doen we bij deze workshop met kleurpotlood in de grijntechniek.
– Datum: nog niet bekend. 
– Duur: 2 uur.
– Kosten: € 24,50,- inclusief materiaal.
– Aantal deelnemers: 3 tot 4.

 

Workshop 2: Intuïtieve mandala maken

Mandala stralend licht - kopieLaat je licht schijnen in je mandala! In deze workshop teken je vanuit de losse pols (dus zonder linialen en passers) met wit potlood op zwart papier. Op zo’n zwart vel papier kun je met wit potlood jouw licht laten verschijnen. Eventueel kun je vervolgens ook andere kleuren toevoegen. Benieuwd hoe jouw stralende licht eruit ziet? Geef je dan snel op voor deze workshop.
– Datum: nog niet bekend. 
– Kosten: € 24,50,- inclusief materiaal. 
– Aantal deelnemers: 3 tot 4.

 

Workshop 3. Persoonlijke mandala-collage maken met je eigen dierbare spulletjes

collage mandala 1 , verbeterd - kleinLaat zien wie je bent, waar je van houdt, wat je bezig houdt en wat jou gemaakt heeft tot degene die je bent.

In deze workshop maak je een collage in de vorm van een mandala, waarin je jouw eigen spullen en materialen verwerkt. Je kunt thuis in vergeten hoekjes en rommel-laatjes of buiten in de natuur spulletjes verzamelen, die een persoonlijke betekenis voor je hebben of die je gewoon mooi vindt en die je graag een plekje wilt geven in je mandala: oude sieraden van jezelf, of misschien wel van je overleden moeder, medailles die je won als kind, muntjes van landen waar je bent geweest, schelpen, boomschors, knopen, kralen, etc. We gebruiken een superlijmpasta, waarmee je –vrijwel – alles in je collage kunt verwerken!
Ligt jouw kast of zolder ook nog vol met spulletjes waar je niets meer mee doet, maar waar je toch geen afstand van kunt doen? Of vullen jouw broekzakken zich ook steeds met mooie stenen, schelpen, apart gevormde stukken hout, of andere natuurschatten? Dan is deze workshop echt iets voor jou. Misschien is dit een mooie manier om je kasten op te ruimen en de meest dierbare spulletjes een goed plekje te geven.
– Datum: Nog niet bekend.
– Duur: 3 uur.
– Kosten: € 37,50, inclusief basismaterialen als onderplaat en lijm.
– Zelf meenemen: je eigen persoonlijke materialen om je mandala invulling te geven.
– Aantal deelnemers: 3 tot 4. 

Workshop 4: Moodboard / Collage maken van je goede voornemens, wensen en verlangens voor het nieuwe jaar.

20160920_173232-verkleind

Met ZIN het nieuwe jaar in! Verbeeld goede voornemens en verlangens voor 2022 in een moodboard. 

Het nieuwe jaar breekt bijna aan.  Een mooi moment om je te bezinnen op je intenties en wensen voor het nieuwe jaar.

In deze workshop gaan we aan het scheuren, knippen en plakken. Na een korte visualisatieoefening ga je in tijdschriften op zoek naar afbeeldingen en teksten die je aanspreken. Je kunt je daarbij laten leiden door kleuren gebaren, teksten, etc. Je knipsels kun je aanvullen met persoonlijke foto’s (zelf uitgeprint meebrengen), en je kunt natuurlijk ook zelf dingen erbij tekenen of schilderen.

Begin het nieuwe jaar goed, met een creatieve bezinning op het jaar dat komen gaat. Wat zijn jouw voornemens dit jaar? Wat zou je graag willen ontwikkelen of leren? Hoe wil je in het leven staan? Met welke intenties ga jij het jaar in?

Door je intenties en verlangens te verbeelden in een moodboard (collage), worden ze concreter en gaan ze meer voor je leven. Als je hem ophangt op op een plek waar je hem nog regelmatig ziet, word je steeds weer even herinnerd aan wat je dit jaar voor ogen hebt.

– Datum: nog niet bekend
– Duur: 2,5 uur.
– Aantal deelnemers: max. 4
– Kosten: € 30 inclusief materiaal.

Workshop 5: ‘bakken plakken’ van papier maché

Creatieve Workshops

Een leuke variant op collages maken, is het maken van een kom of schaal van papiermaché. Zowel de binnenkant als de buitenkant van je schaal kun je  beplakken met teksten en afbeeldingen die je aanspreken. En tussen die  buitenkant en de binnenkant komen een paar lagen papier maché.

Wil je wel weer eens wat anders dan een gewone collage maken? Maak dan eens een collage in de vorm van een kommetje of schaal!  Ook leuk om als cadeau te maken voor een ander. Of geef de workshop cadeau aan een vriendin, zus of  je moeder.

– Datum: nog niet bekend.
– Duur: 3 uur.
– Kosten: € 30 inclusief materiaal.
– Aantal deelnemers: 3 tot 4.