Kunstzinnig therapeute Inger van der Werf

Even voorstellen?Ik ben Inger van der Werf, beeldend kunstzinnig therapeut, coach en workshopleider. Vanuit diepe belangstelling voor wat mensen beweegt, leg ik de vinger snel op de zere plek. Ik ben analytisch en resultaatgericht, maar ook betrokken en begripvol. Invoelend, maar ook confronterend als dat nodig is.

In mijn prettige, lichte praktijkruimte aan huis, heet ik je graag welkom. Voor grotere groepen wijk ik uit naar andere locaties.

Ik ben gehuwd en moeder van een (geadopteerde) zoon van 21 jaar oud. Ik houd van yoga, wandelen, kanoën en hardlopen. Ik teken, schilder en beeldhouw niet alleen graag met cliënten, maar ook voor mezelf.

Mijn achtergrond
Ik ben geboren in 1969. Als kind vond ik het heerlijk om te tekenen, schilderen en knutselen. Toch heb ik na de middelbare school nooit overwogen om van die creatieve kant mijn werk te maken. Mijn idealisme had in die tijd de overhand: Ik wilde opkomen voor mensen die het minder getroffen hadden, ontwikkelingswerk doen, milieuproblemen aanpakken, kortom: de wereld verbeteren. Ik koos daarom voor de studie bestuurskunde. In 1994 studeerde ik af in de richting ontwikkelingsbestuur en vertrok voor 3 jaar naar Nepal.

Nepal
In Nepal ondersteunde ik vrouwengroepen in afgelegen bergdorpjes bij de ontwikkeling van hun coöperatie en de marketing van hun producten. Deze vrouwen maakten van brandnetelvezels stoffen en sjaals. Ik woonde er drie jaar, en hoewel dat al bijna 20 jaar geleden is, blijft Nepal een grote plek innemen in mijn hart. De Nepalese gastvrijheid is voor mij bijzonder: dat mensen die heel weinig bezitten, het weinige dat ze hebben met je delen. Ik leerde er cultuurverschillen overbruggen, me aan te passen en daarbij mezelf te blijven. Ook leerde ik er aan weinig genoeg te hebben, me over te geven aan de grillen van de natuur en open te staan voor wat er op mijn pad kwam.

Waan van de dag
Terug in Nederland werkte ik als maatschappelijk werker bij Vluchtelingenwerk en bij gemeentelijke sociale diensten in Rotterdam en Amsterdam. Vervolgens werkte ik elf jaar als beleidsmedewerker bij de Ministeries van VROM en van Binnenlandse Zaken. In de loop van de tijd kreeg ik politiekgevoeliger dossiers, en hoewel ik dit aanvankelijk erg interessant vond, raakte ik hier ook mijn illusies kwijt. Steeds vaker kreeg ik het gevoel dat ik door de waan van de dag werd geregeerd en ik me te weinig kon bezig houden met wat er echt toe deed: lange termijn beleid en structurele oplossingen.

Burn-out
Ik raakte burn-out. In die tijd besefte ik dat ik niet terug wilde naar de hectische politieke omgeving waarin ik werkte. Ik geloofde niet langer dat ik in die setting veel kon betekenen. Ik wilde weer met mensen werken en meer met mijn creativiteit en intuïtie doen dan met mijn overactieve denkhoofd. Ik wilde mensen met klachten en problemen ondersteunen om meer in hun kracht te gaan staan.

Kunstzinnige therapie
Voordat ik anderen kon helpen, moest ik natuurlijk eerst zelf goed in mijn vel zitten. Na diverse andere therapieën, kwam ik in aanraking met kunstzinnige therapie. Een schilderopdracht was het eerste in maanden dat mij weer blij maakte en weer zin gaf in mijn leven. Ik (her)ontdekte stukken van mezelf, die belangrijk voor me waren, maar die ik gaandeweg was kwijtgeraakt of diep had weggestopt, omdat het ‘even’ niet goed uitkwam. Ik kwam weer in contact met mijn essentie.
Ik realiseerde me dat dit was wat ik wilde: mensen in beweging brengen, dingen in zichzelf laten ontdekken, door precies die kunstzinnige opdracht aan te bieden, die op dat moment passend is.

Specialisatie als therapeut
werkruimte kunstzinnig therapeutIn mijn hervonden creativiteit vond ik ook de moed om mijn leven een nieuwe richting te geven. Ik volgde de opleiding Kunstzinnige Therapie aan de Hogeschool Leiden. Ik deed praktijkervaring op met slachtoffers van huiselijk geweld bij een vrouwenopvang in Almere en met burn-outpatiënten bij de Burn-out Poli in Voorburg. Mijn afstuuronderzoek betrof burn-out. In 2015 begon ik mijn eigen praktijk, KunstZIN Haarlem. Daarnaast heb ik onder meer creatieve sessies gegeven bij Stem in de Stad in Haarlem, levensboeken gemaakt met bewoners van Nieuw Unicum, als activiteitenbegeleider gewerkt in de GGZ en als beeldend therapeut in de ouderenzorg (Kennemerhart). En sinds 2022 werk ik als beeldend therapeut in de GGZ (Roads, Arkin).  

Therapeut met hart & ziel
Terugkijkend op mijn burn-out, ben ik blij met de wending die ik mijn leven daardoor heb kunnen geven en het feit dat ik mijn creativiteit, kennis en levenservaring nu kan inzetten ter ondersteuning, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling van cliënten en deelnemers aan mijn workshops en cursussen. Ik werk weer met hart en ziel.