Intuïtief tekenen, schilderen en boetseren

Wil jij even lekker ontspannen en je werk of andere dagelijkse beslommeringen even helemaal loslaten? Even tijd voor jezelf en wat er in jou leeft? Kom dan naar de Cursus Intuïtief Tekenen, Schilderen en Boetseren op maandagavond, woensdagavond of vrijdagochtend.

Laat je denkhoofd lekker thuis

Bij deze cursus is artistieke aanleg of ervaring niet van belang. Alles wat je nodig hebt, is de wens om je creatieve krachten te ontplooien en je daarbij door je intuïtie te laten leiden. Laat je denkhoofd thuis. Laat je gedachten los en vertrouw op je gevoel. Kies de kleur(en) en vormen die je aanspreken in het moment en verwonder je over wat er ontstaat onder je handen wanneer de opdracht zich stapsgewijs ontvouwt. Je zult zien dat je uiteindelijk een aantal heel bijzondere werken maakt.

In het moment zijn

cursus intuïtief tekenen haarlemWe werken in deze cursus met diverse materialen en er komen verschillende thema’s aan bod. Ook is het mogelijk om aan een eigen thema te werken, dat voor jou op dat moment speelt.

Er wordt tijdens de opdrachten veel in stilte gewerkt, zodat je de mogelijkheid hebt om rustig in het moment te zijn, te exploreren met het materiaal en het thema. Uiteraard is er – vooral aan het begin en eind van de avond – ook ruimte om je ervaringen met elkaar te delen en te bespreken en te onderzoeken wat je tekening of schilderij jou te zeggen heeft.

Materialen

Tijdens de cursus leer je hoe je bepaalde materialen kunt gebruiken, zoals soft pastelkrijt, oliepastel, houtskool, aquarelverf, acrylverf en klei, maar het is geen ‘gewone tekencursus’ waarin je technisch goed of artistiek leert tekenen en schilderen. Het tekenen en schilderen werkt eigenlijk als middel om te leren vertrouwen op je intuïtie en je gevoel te laten spreken. Je creativiteit krijgt hierdoor alle ruimte, en er ontstaan dan ook vast heel bijzondere en betekenisvolle creaties, die je inzicht bieden in wat er in je onderbewustzijn speelt. Je zult zien dat je hierdoor ook in het dagelijks leven gemakkelijker leert vertrouwen op je intuïtie bij het maken van keuzes.

Proeflessen:

Een keertje uitproberen? Geef je nu op voor een proefles. Een proefles kost € 10,-. Er zijn (online) proeflessen op:

  • Maandag 24 augustus, 20.00- 21.30 uur.
  • Woensdag 26 augustus, 20.00 – 21.30 uur.
  • Vrijdag 28 augustus, 10.00 – 11.30 uur.
  • Maandag 31 augustus, 20 – 21.30 uur.

Of schuif een keertje aan in de lopende cursus. Wel graag even aanmelden van tevoren, want vol = vol.

Cursussen najaar 2020:

Er zijn dit najaar cursussen op maandagavond, woensdagavond en vrijdagochtend, op verschillende locaties. 

Intuïtief schilderen en tekenen op woensdagavond

Locatie: Nog niet geheel zeker, waarschijnlijk in Heemstede. 
Deelnemers: 8 tot 10.
Cursusdata: woensdag 2 september t/m 9 december 2020, m.u.v. 14 oktober en 25 november.
Tijden: woensdagavond van 20.00 tot 21.30 uur.
Kosten: € 259 voor een serie van 13 lessen. Dit is inclusief papier, maar exclusief overige materialen.

Intuïtief schilderen en tekenen op vrijdagochtend

Locatie: KunstZIN Haarlem, Regentesselaan 11, Haarlem
Deelnemers: maximaal 4.
Cursusdata:
vrijdag 4 september t/m 11 december 2020, m.u.v. 9 en 16 oktober (herfstvakantie).
Tijden: vrijdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur.
Kosten: € 259 voor een serie van 13 lessen. Dit is inclusief papier, maar exclusief overige materialen.

Corona-maatregelen: 
– Je werkt i.v.m. de hygiene zoveel mogelijk met je eigen materialen. Dus eigen krijtjes, poetsdoekjes, verfdoekjes, verf, penselen, waterpotten. Ik zorg voor het papier, schilderplanken, lijnolie. En mocht je iets missen, dan kun je ook altijd wat van me lenen.
– Mocht het door coronamaatregelen zo zijn dan de lessen op locatie niet door kunnen gaan, dan geef ik de lessen van woensdag en vrijdag online via ZOOM.
– Mocht je i.v.m. verkoudheid/corona-achtige symptomen een keer niet mee kunnen doen, dan kun je via ZOOM de lessen op woensdag en vrijdag vanuit huis volgen. 

Benodigde materialen bij de cursussen op woensdag en vrijdag:
– aquarelverf
– oliepastel krijtjes (bij voorkeur van het merk Van Gogh)
– soft pastel krijtjes (bij voorkeur van het merk Rembrandt).
In overleg kun je via mij een pakketje materialen aanschaffen, afhankelijk van wat je zelf al hebt.

Intuïtief tekenen met Soft Pastel op maandagavond

Locatie: Buurtvereniging Overveen (BVO), Vrijburglaan 17.
Deelnemers: 8 tot 10. 
Cursusdata:  Maandag 14, 21 en 28 september, 5, 19 en 26 oktober en 2 november 2020.
Tijden: maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur.
Kosten: 7 lessen voor  € 100. Als je nog geen lid bent van Buurtvereniging Overveen, dan komt er nog lidmaatschapsgeld bij.
Materialen: bij deze cursus is het tekenpapier inbegrepen. I.v.m. de hygiëne dien je je eigen doos soft pastelkrijt mee te brengen, bij voorkeur van het merk Rembrandt.
Online: De cursussen in Overveen zijn niet online te volgen. 

Intuïtief boetseren op maandagavond

Locatie: Buurtvereniging Overveen (BVO), Vrijburglaan 17.
Deelnemers: 8 tot 10. 
Cursusdata:  Maandag 9, 16, 23, 30 november, 7 en 14 december 2020.
Tijden: maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur.
Kosten: 6 lessen voor € 95.  Als je nog geen lid bent van Buurtvereniging Overveen, dan komt er nog  lidmaatschapsgeld bij.
Materialen: bij deze cursus is klei inbegrepen. 
Online: De cursussen in Overveen zijn niet online te volgen.

 

Reacties van deelnemers:
“Fijne manier om bij jezelf te komen. Ongeacht mijn stemming bij aanvang, voelde ik me na de les altijd beter.”
“Heerlijke cursus, in een fijne sfeer. Inger is een liefdevolle gastvrouw die ervoor zorgt dat je je welkom en gezien voelt.”
“Soms kon ik niets met het thema. Maar als Inger dat zag, gaf ze me een persoonlijk advies of een andere draai gaf aan de opdracht, waarmee ik weer verder kon.”
“Goed verzorgd! Fijn dat je zelf niets hoeft mee te nemen. Alles staat al klaar.”
“Soms wel moeilijk om los te laten dat je van te voren niet weet wat je gaat maken. Heel bevrijdend als het lukte om het resultaat los te laten. Ik ging altijd heel ontspannen weer naar huis.”
“Ik heb heel veel nieuwe dingen geleerd, maar belangrijker is dat ik de ruimte heb gevoeld om mijn eigen creativiteit te hervinden.”

“Inger heeft haar praktijk op een mooie lichte bovenetage, waar ik me meteen thuis voel. Inger geeft tips over de kleuren en technieken.  Je kunt zien dat zij plezier heeft in het werk. Inger zelf, de plek en het bezig zijn met kleur zorgen voor een ontspannen ochtend.”

“Bij het thema ‘waar word je blij van?’, pik ik mijn coaching werk eruit. Het is een uitdaging om de sfeer die dat oproept te schilderen, want ik weet echt niet in welke kleuren en vormen ik dat kan doen. Ik besluit gewoon aan het werk te gaan en te zien wat er op papier komt. We schilderen met aquarelverf op nat papier, waardoor de kleuren mooi in elkaar over vloeien. Al schilderend merk ik dat ik twee kleuren gebruik, die mooi combineren. Eerst vormen ze twee cirkels en daarna ontstaat daaruit één grote cirkel. Mooi! 

Als Inger me vraagt mijn schilderwerk een titel te geven, weet ik het meteen: ik noem het ‘Samenwerking’. Ik vind het heel toepasselijk, want dat is precies wat ik doe in mijn werk: samenwerken met de cliënt, zodat het één geheel vormt. Ik had niet verwacht dat er iets uit mijn schilderwerk viel op te maken, maar doordat Inger vroeg mijn schilderwerk een naam te geven, werd de analyse treffend.”