Intuïtief tekenen, schilderen en boetseren

Wil jij even lekker ontspannen en je werk of andere dagelijkse beslommeringen even helemaal loslaten? Even tijd voor jezelf en wat er in jou leeft? Doe dan mee met een cursus Intuïtief tekenen, schilderen en/of Boetseren op maandagavond, woensdagavond of vrijdagochtend.

Laat je denkhoofd lekker thuis

Bij deze cursus is artistieke aanleg of ervaring niet van belang. Alles wat je nodig hebt, is de wens om je creatieve krachten te ontplooien en je daarbij door je intuïtie te laten leiden. Laat je denkhoofd thuis. Laat je gedachten los en vertrouw op je gevoel. Kies de kleur(en) en vormen die je aanspreken in het moment en verwonder je over wat er ontstaat onder je handen wanneer de opdracht zich stapsgewijs ontvouwt. Je zult zien dat je uiteindelijk een aantal heel bijzondere werken maakt.

In het moment zijn

cursus intuïtief tekenen haarlem

We werken in deze cursus met diverse materialen en er komen verschillende thema’s aan bod. Ook is het mogelijk om aan een eigen thema te werken, dat voor jou op dat moment speelt.

Er wordt tijdens de opdrachten veel in stilte gewerkt, zodat je de mogelijkheid hebt om rustig in het moment te zijn, te exploreren met het materiaal en het thema. Uiteraard is er – vooral aan het begin en eind van de avond – ook ruimte om je ervaringen met elkaar te delen en te bespreken en te onderzoeken wat je tekening of schilderij jou te zeggen heeft.

Materialen

Tijdens de cursus leer je hoe je bepaalde materialen kunt gebruiken, zoals soft pastelkrijt, oliepastel, houtskool, aquarelverf, acrylverf en klei, maar het is geen ‘gewone tekencursus’ waarin je technisch goed of artistiek leert tekenen en schilderen. Het tekenen en schilderen werkt eigenlijk als middel om te leren vertrouwen op je intuïtie en je gevoel te laten spreken. Je creativiteit krijgt hierdoor alle ruimte, en er ontstaan dan ook vast heel bijzondere en betekenisvolle creaties, die je inzicht bieden in wat er in je onderbewustzijn speelt. Je zult zien dat je hierdoor ook in het dagelijks leven gemakkelijker leert vertrouwen op je intuïtie bij het maken van keuzes.

Proeflessen:

Eerst een keertje uitproberen? Geef je nu op voor een proefles. Er zijn proeflessen op:

  • Woensdagavond 12 januari 2022, Intuïtief tekenen, 20.00 – 21.30 uur. ONLINE
  • Vrijdagochtend 14 januari 2022, Intuïtief tekenen, 10.00 – 11.30 uur. ONLINE
  • Maandagavond 17 januari 2022, Intuïtief boetseren, 20.00 – 21.30 uur. 

Een proefles kost € 15,-. De proeflessen vinden plaats met max. 4 deelnemers bij KunstZIN Haarlem, Regentesselaan 11 in Haarlem. Kun je deze data niet, of zijn ze al voorbij? Schuif dan een keertje aan in de lopende cursus. Wel graag even aanmelden van tevoren, want vol = vol.

Cursussen voorjaar 2021

Dit voorjaar geef ik om de week op woensdagavond een cursus intuïtief boetseren De andere week op woensdag geef ik intuïtief tekenen en schilderen, waarbij diverse teken- en schildertechnieken aan bod komen. Je kunt beide cursussen combineren, maar als je een specifieke voorkeur hebt voor boetseren, of juist een antipathie hebt voor klei, dan kun je je ook alleen inschrijven voor één van beide. Op vrijdagochtend geef ik een cursus tekenen, schilderen en boetseren waarbij zoveel mogelijk verschillende materialen aan bod komen en je je eigen voorkeur kunt gaan ontwikkelen. Heb je al een voorkeur voor werken met een bepaald materiaal, dan ben je vrij om dat te gebruiken i.p.v. het ‘materiaal van die week’.

Als de corona-regels het toelaten, geef ik de lessen op locatie. Als dat niet kan, dan geef ik de lessen (voor wie dat wil) online via Zoom.

Intuitief tekenen, schilderen en boetseren op vrijdagochtend

Locatie: Centrum aan het Spaarne, Spaarne 112A, Haarlem. (Online via Zoom wanneer dit vanwege coronamaatregelen nodig is).   
Deelnemers: 6 tot 9. 
Tijden: wekelijks op vrijdagochtend 10.00 tot 11.30 uur.
Cursusdata:
21 en 28 januari, 4, 11 en 18 februari, 4, 11, 18 en 25 maart, 1, 8, 15 en 22 april 2022 (let op: voorjaarsvakantie op 25 februari). Later instromen is mogelijk, zolang er plek is. 
Kosten: € 259 voor een serie van 13 lessen. Een losse les kost € 22,50.
Online: De lessen gaan online door, wanneer we vanwege corona-maatregelen live niet bij elkaar mogen komen. Kosten voor een online les: € 17,50.
Benodigde materialen: soft pastelkrijt, oliepastelkrijt en eventueel kleurpotloden en verf. Mocht je iets missen of twijfelen over de aanschaf, dan kun je in overleg altijd wat bij me lenen. Bij deze cursus is papier, houtskool, olie en klei inbegrepen. 
Aanmelden: bij KunstZIN Haarlem. Stuur een mail of gebruik het webformulier dat je hiernaast of hieronder op de pagina kunt vinden.

Corona-maatregelen: 
We houden ons aan de dan geldende corona-regels van de overheid. Dus zolang een coronapas vereist is, verwacht ik dat je daaraan voldoet, of dat je online meedoet.
We houden 1,5 meter afstand en je werkt i.v.m. de hygiëne zoveel mogelijk met je eigen materialen.
– Wanneer de lessen onverhoopt niet op locatie door kunnen gaan i.v.m. corona-maatregelen, dan geef ik de lessen online via Zoom.
Mocht je i.v.m. verkoudheid/corona-achtige symptomen een keer niet mee kunnen doen, dan kun je via ZOOM de les vanuit huis volgen. 

Intuïtief boetseren op woensdagavond

Locatie: Buurtvereniging Overveen, Vrijburghlaan 17 Overveen. 
Deelnemers:
6-9.
Tijden: om de week op woensdag van 19.30 tot 21.30 uur.
Cursusdata: 26 januari, 9 februari, 2, 16 en 30 maart, 13 april 2022 (let op: i.v.m. de voorjaarsvakantie op 23 februari, schuift de les dan een week extra door).
Kosten: € 109,-  voor een serie van 6 lessen.  Als je nog geen lid bent van Buurtvereniging Overveen, dan komt er nog € 12,50 lidmaatschapsgeld bij.
Aanmelden: De aanmelding voor deze cursus verloopt via Buurtvereniging Overveen. Via deze link vind je de benodigde informatie op hun website.
Online: Wanneer we vanwege corona-maatregelen live niet bij elkaar mogen komen, bied ik de lessen online aan als daarvoor voldoende belangstelling is (min. 3 deelnemers). Kosten voor een online les: € 17,50. 
Materialen: Bij deze cursus is klei inbegrepen. Graag zelf meebrengen: placemat, oude theedoek, een waterpot of plantenspuit, eventueel wat boetseergereedschapjes.

Corona-maatregelen:
– We houden 1,5 meter afstand en je werkt i.v.m. de hygiëne zoveel mogelijk met je eigen materialen.
– Buurtvereniging Overveen laat alleen mensen toe die zijn gevaccineerd.
Wanneer de lessen onverhoopt niet door kunnen gaan i.v.m. corona-maatregelen, dan is het mogelijk om de lessen online te volgen. Dit gaat echter buiten het buurthuis om; je krijgt je geld terug van het buurthuis en betaalt je online lessen rechtstreeks aan KunstZIN Haarlem.

Intuitief tekenen en schilderen op woensdagavond

Locatie: Buurtvereniging Overveen, Vrijburghlaan 17 Overveen. 
Deelnemers:
6-9.
Tijden: om de week op woensdag van 19.30 tot 21.30 uur.
Cursusdata: 19 januari, 2 en 16 februari, 9 en 23 maart, 6 en 24 april 2022 (let op: i.v.m. de voorjaarsvakantie op 23 februari, schuift de les dan een week extra door).
Kosten: € 127,-  voor een serie van 7 lessen.  Als je nog geen lid bent van Buurtvereniging Overveen, dan komt er nog € 12,50 lidmaatschapsgeld bij.
Aanmelden: De aanmelding voor deze cursus verloopt via Buurtvereniging Overveen. Via deze link vind je de benodigde informatie op hun website.
Online: Wanneer we vanwege corona-maatregelen live niet bij elkaar mogen komen, bied ik de lessen online aan als daarvoor voldoende belangstelling is (min. 3 deelnemers). Kosten voor een online les: € 17,50. 
Benodigde materialen: soft pastelkrijt, oliepastelkrijt, en eventueel kleurpotloden en verf. Mocht je iets missen, dan kun je in overleg wat aanschaffen of bij me lenen. Bij deze cursus is papier, houtskool en olie inbegrepen. 

Corona-maatregelen:
– Buurtvereniging Overveen laat alleen mensen toe die gevaccineerd zijn.
We houden 1,5 meter afstand en je werkt i.v.m. de hygiëne zoveel mogelijk met je eigen materialen. Maar mocht je iets missen, dan kun je ook altijd wat van me lenen.
Wanneer de lessen onverhoopt niet door kunnen gaan i.v.m. corona-maatregelen, dan is het mogelijk om de lessen online te volgen. Dit gaat echter buiten het buurthuis om; je krijgt je geld terug van het buurthuis en betaalt je online lessen rechtstreeks aan KunstZIN Haarlem.

Reacties van deelnemers:
“Fijne manier om bij jezelf te komen. Ongeacht mijn stemming bij aanvang, voelde ik me na de les altijd beter.”
“Heerlijke cursus, in een fijne sfeer. Inger is een liefdevolle gastvrouw die ervoor zorgt dat je je welkom en gezien voelt.”
“Soms kon ik niets met het thema. Maar als Inger dat zag, gaf ze me een persoonlijk advies of een andere draai gaf aan de opdracht, waarmee ik weer verder kon.”
“Ik had een beetje een offday vandaag. Alles voelde als een opgave. Maar na dit anderhalf uurtje ‘kleuren’ voel ik me helemaal anders, relaxed en goed. Dat wilde ik je nog even zeggen.”
“Soms wel moeilijk om los te laten dat je van te voren niet weet wat je gaat maken. Heel bevrijdend als het lukte om het resultaat los te laten. Ik ging altijd heel ontspannen weer naar huis.”
“Ik heb heel veel nieuwe dingen geleerd, maar belangrijker is dat ik de ruimte heb gevoeld om mijn eigen creativiteit te hervinden.”

“Inger heeft haar praktijk op een mooie lichte bovenetage, waar ik me meteen thuis voel. Inger geeft tips over de kleuren en technieken.  Je kunt zien dat zij plezier heeft in het werk. Inger zelf, de plek en het bezig zijn met kleur zorgen voor een ontspannen ochtend.”