Intuïtief tekenen, schilderen en boetseren

Wil jij even lekker ontspannen en je werk of andere dagelijkse beslommeringen even helemaal loslaten? Even tijd voor jezelf en wat er in jou leeft? Kom dan naar de Cursus Intuïtief Tekenen, Schilderen en Boetseren op maandagavond, woensdagavond of vrijdagochtend.

Laat je denkhoofd lekker thuis

Bij deze cursus is artistieke aanleg of ervaring niet van belang. Alles wat je nodig hebt, is de wens om je creatieve krachten te ontplooien en je daarbij door je intuïtie te laten leiden. Laat je denkhoofd thuis. Laat je gedachten los en vertrouw op je gevoel. Kies de kleur(en) en vormen die je aanspreken in het moment en verwonder je over wat er ontstaat onder je handen wanneer de opdracht zich stapsgewijs ontvouwt. Je zult zien dat je uiteindelijk een aantal heel bijzondere werken maakt.

In het moment zijn

cursus intuïtief tekenen haarlemWe werken in deze cursus met diverse materialen en er komen verschillende thema’s aan bod. Ook is het mogelijk om aan een eigen thema te werken, dat voor jou op dat moment speelt.

Er wordt tijdens de opdrachten veel in stilte gewerkt, zodat je de mogelijkheid hebt om rustig in het moment te zijn, te exploreren met het materiaal en het thema. Uiteraard is er – vooral aan het begin en eind van de avond – ook ruimte om je ervaringen met elkaar te delen en te bespreken en te onderzoeken wat je tekening of schilderij jou te zeggen heeft.

Materialen

Tijdens de cursus leer je hoe je bepaalde materialen kunt gebruiken, zoals soft pastelkrijt, oliepastel, houtskool, aquarelverf, acrylverf en klei, maar het is geen ‘gewone tekencursus’ waarin je technisch goed of artistiek leert tekenen en schilderen. Het tekenen en schilderen werkt eigenlijk als middel om te leren vertrouwen op je intuïtie en je gevoel te laten spreken. Je creativiteit krijgt hierdoor alle ruimte, en er ontstaan dan ook vast heel bijzondere en betekenisvolle creaties, die je inzicht bieden in wat er in je onderbewustzijn speelt. Je zult zien dat je hierdoor ook in het dagelijks leven gemakkelijker leert vertrouwen op je intuïtie bij het maken van keuzes.

Proeflessen:

Een keertje uitproberen? Geef je nu op voor een proefles. Een proefles kost € 15,-. Vanwege de corona-maatregelen zijn de proeflessen ONLINE. Mocht je geen soft pastelkrijt en tekenpapier in huis hebben, dan kun je die bij me lenen. Vraag me ernaar! 
Wil je liever live kennis maken dan online? Neem dan gerust contact met me op, dan maken we een individuele afspraak. 

Er zijn proeflessen op:

  • Maandag 18 januari 2021, 20.00- 21.30 uur. ONLINE
  • Woensdag 13 januari 2021, 20.00 – 21.30 uur. ONLINE
  • Vrijdag 15 januari 2021, 10.00 – 11.30 uur. ONLINE
  • Woensdag 24 februari 2021, 20.00 – 21.30 uur.
  • Vrijdag 26 februari 2021, 10.00 – 11.30 uur.

Of schuif een keertje aan in de lopende cursus op vrijdag. Wel graag even aanmelden van tevoren, want vol = vol.

Cursussen voorjaar 2021:

Er zijn dit voorjaar cursussen op maandagavond, woensdagavond en vrijdagochtend. 

Intuïtief tekenen op woensdagavond

Locatie: Buurtvereniging Overveen, Vrijburglaan 17 Overveen, of online. 
Deelnemers: Max. 9.
Cursusdata: woensdag 20 januari t/m 3 maart, m.u.v. 24 februari.
Tijden: woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur.
Kosten: € 100 voor een serie van 6 lessen. Als je nog geen lid bent van Buurtvereniging Overveen, dan komt er nog € 12,50 lidmaatschapsgeld bij.
Online: De lessen zijn online, zolang het buurthuis in Overveen gesloten is en/of we vanwege corona-maatregelen live niet bij elkaar mogen komen. Twee deelnemers kunnen dan om beurten in mijn atelier deelnemen. Benodigde materialen: soft pastelkrijt, kleurpotloden, houtskool. I.v.m. de hygiëne werk je zoveel mogelijk met je eigen materialen. Mocht je iets missen, dan kun je in overleg wat bij me aanschaffen of lenen. Bij deze cursus is het tekenpapier en gebruik van houtskool inbegrepen. Kleurpotloden zijn eventueel te leen. Graag zelf zorgen voor soft pastelkrijt omdat dat moeilijk te reinigen is.

Intuïtief schilderen op woensdagavond

Locatie: Buurtvereniging Overveen, Vrijburglaan 17 Overveen, of online. 
Deelnemers: Max. 9.
Cursusdata: woensdag 10 maart t/m 21 april.
Tijden: woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur.
Kosten: € 116 voor een serie van 7 lessen. Als je nog geen lid bent van Buurtvereniging Overveen, dan komt er nog € 12,50 lidmaatschapsgeld bij.
Online: De lessen zijn online, zolang het buurthuis in Overveen gesloten is en/of we vanwege corona-maatregelen live niet bij elkaar mogen komen. Twee deelnemers kunnen dan om beurten in mijn atelier deelnemen. Benodigde materialen: oliepastelkrijt (bijv. van het merk Van Gogh) en aquarelverf. I.v.m. de hygiëne werk je zoveel mogelijk met je eigen materialen. Mocht je iets missen, dan kun je in overleg wat aanschaffen of lenen bij de docent. Bij deze cursus zijn papier en lijnolie inbegrepen.

Intuïtief tekenen, schilderen en boetseren op vrijdagochtend

Locatie: Centrum aan het Spaarne, Spaarne 112A, Haarlem of online. 
Deelnemers: max. 8. 
Cursusdata:
vrijdag 22 januari t/m 23 april 2021, m.u.v. 26 februari.
Tijden: vrijdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur.
Kosten: € 259 voor een serie van 13 lessen. Dit is inclusief papier, maar exclusief overige materialen.
Online: De lessen gaan online door, wanneer we vanwege corona-maatregelen live niet bij elkaar mogen komen. Eventueel kunnen dan twee deelnemers om beurten in mijn atelier deelnemen.  
Benodigde materialen: soft pastelkrijt (bijv. van het merk Rembrandt), oliepastelkrijt (bijv. van het merk Van Gogh), kleurpotloden en aquarelverf. I.v.m. de hygiëne werk je zoveel mogelijk met je eigen materialen. Mocht je iets missen, dan kun je in overleg wat aanschaffen of lenen bij de docent. Bij deze cursus is papier en gebruik van lijnolie, houtskool en klei inbegrepen. Kleurpotloden en verf zijn eventueel te leen. Graag zelf zorgen voor soft pastelkrijt en oliepastelkrijt omdat dat moeilijk te reinigen is.

Intuïtief boetseren op maandagavond, voorjaar 2021

Locatie: Buurtvereniging Overveen (BVO), Vrijburglaan 17.
Deelnemers: Max 9.  
Cursusdata:  25 januari, 1, 8 en 15 februari, 1 en 8 maart 2021. 
Tijden: maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur.
Kosten: 6 lessen voor € 105.  Als je nog geen lid bent van Buurtvereniging Overveen, dan komt er nog € 12,50 lidmaatschapsgeld bij.
Materialen: bij deze cursus is klei inbegrepen. 
Online: Wanneer het buurthuis in Overveen moet sluiten vanwege corona, dan krijg je de gemiste lessen terugbetaald. Bij voldoende belangstelling geef ik – onder eigen naam – de gemiste lessen online. 

Corona-maatregelen: 
– Je werkt i.v.m. de hygiene zoveel mogelijk met je eigen materialen. Dus eigen krijtjes, poetsdoekjes, verfdoekjes, verf, penselen, waterpotten. Ik zorg voor het papier, onderleggers, lijnolie, houtskool, klei. En mocht je iets missen, dan kun je ook altijd wat van me lenen.
– Je loopt zo min mogelijk door het lokaal. 
– Mocht het door coronamaatregelen zo zijn dan de lessen op locatie niet door kunnen gaan, dan geef ik de lessen online via ZOOM.
– Mocht je i.v.m. verkoudheid/corona-achtige symptomen een keer niet mee kunnen doen, dan kun je via ZOOM de lessen vanuit huis volgen. 

 

Reacties van deelnemers:
“Fijne manier om bij jezelf te komen. Ongeacht mijn stemming bij aanvang, voelde ik me na de les altijd beter.”
“Heerlijke cursus, in een fijne sfeer. Inger is een liefdevolle gastvrouw die ervoor zorgt dat je je welkom en gezien voelt.”
“Soms kon ik niets met het thema. Maar als Inger dat zag, gaf ze me een persoonlijk advies of een andere draai gaf aan de opdracht, waarmee ik weer verder kon.”
“Goed verzorgd! Fijn dat je zelf niets hoeft mee te nemen. Alles staat al klaar.”
“Soms wel moeilijk om los te laten dat je van te voren niet weet wat je gaat maken. Heel bevrijdend als het lukte om het resultaat los te laten. Ik ging altijd heel ontspannen weer naar huis.”
“Ik heb heel veel nieuwe dingen geleerd, maar belangrijker is dat ik de ruimte heb gevoeld om mijn eigen creativiteit te hervinden.”

“Inger heeft haar praktijk op een mooie lichte bovenetage, waar ik me meteen thuis voel. Inger geeft tips over de kleuren en technieken.  Je kunt zien dat zij plezier heeft in het werk. Inger zelf, de plek en het bezig zijn met kleur zorgen voor een ontspannen ochtend.”

“Bij het thema ‘waar word je blij van?’, pik ik mijn coaching werk eruit. Het is een uitdaging om de sfeer die dat oproept te schilderen, want ik weet echt niet in welke kleuren en vormen ik dat kan doen. Ik besluit gewoon aan het werk te gaan en te zien wat er op papier komt. We schilderen met aquarelverf op nat papier, waardoor de kleuren mooi in elkaar over vloeien. Al schilderend merk ik dat ik twee kleuren gebruik, die mooi combineren. Eerst vormen ze twee cirkels en daarna ontstaat daaruit één grote cirkel. Mooi! 

Als Inger me vraagt mijn schilderwerk een titel te geven, weet ik het meteen: ik noem het ‘Samenwerking’. Ik vind het heel toepasselijk, want dat is precies wat ik doe in mijn werk: samenwerken met de cliënt, zodat het één geheel vormt. Ik had niet verwacht dat er iets uit mijn schilderwerk viel op te maken, maar doordat Inger vroeg mijn schilderwerk een naam te geven, werd de analyse treffend.”