Intuïtief tekenen, schilderen en boetseren

Wil jij even lekker ontspannen en je werk of andere dagelijkse beslommeringen even helemaal loslaten? Even tijd voor jezelf en wat er in jou leeft? Kom dan naar de Cursus Intuïtief Tekenen, Schilderen en Boetseren op maandagavond of vrijdagochtend.

Laat je denkhoofd lekker thuis

Bij deze cursus is artistieke aanleg of ervaring niet van belang. Alles wat je nodig hebt, is de wens om je creatieve krachten te ontplooien en je daarbij door je intuïtie te laten leiden. Laat je denkhoofd thuis. Laat je gedachten los en vertrouw op je gevoel. Kies de kleur(en) en vormen die je aanspreken in het moment en verwonder je over wat er ontstaat onder je handen wanneer de opdracht zich stapsgewijs ontvouwt. Je zult zien dat je uiteindelijk een aantal heel bijzondere werken maakt.

In het moment zijn

cursus intuïtief tekenen haarlemWe werken in deze cursus met diverse materialen en er komen verschillende thema’s aan bod. Ook is het mogelijk om aan een eigen thema te werken, dat voor jou op dat moment speelt.

Er wordt tijdens de opdrachten veel in stilte gewerkt, zodat je de mogelijkheid hebt om rustig in het moment te zijn, te exploreren met het materiaal en het thema. Uiteraard is er – vooral aan het begin en eind van de avond – ook ruimte om je ervaringen met elkaar te delen en te bespreken en te onderzoeken wat je tekening of schilderij jou te zeggen heeft.

Materialen

Tijdens de cursus leer je hoe je bepaalde materialen kunt gebruiken, zoals pastelkrijt, waskrijt, houtskool, aquarelverf, acrylverf en klei, maar het is geen ‘gewone tekencursus’ waarin je technisch goed of artistiek leert tekenen en schilderen. Het tekenen en schilderen werkt eigenlijk als middel om te leren vertrouwen op je intuïtie en je gevoel te laten spreken. Je creativiteit krijgt hierdoor alle ruimte, en er ontstaan dan ook vast heel bijzondere en betekenisvolle creaties, die je inzicht bieden in wat er in je onderbewustzijn speelt. Je zult zien dat je hierdoor ook in het dagelijks leven gemakkelijker leert vertrouwen op je intuïtie bij het maken van keuzes.

Praktisch

Aantal deelnemers: maximaal 6, dus individuele aandacht gegarandeerd.

Proefles: Een keertje uitproberen? Geef je nu op voor een proefles. Een proefles kost € 10,-. Er zijn weer  proeflessen op:

  • Woensdag 6 mei, 20.00 – 21.30 uur (oliepastel).
  • Vrijdag 8 mei, 10.00 – 11.30 uur.
  • Maandag 11 mei, 20.00 – 21.30 uur.

Of schuif een keertje aan in de lopende cursus. Wel graag even aanmelden van tevoren, want vol = vol.

Cursus data voorjaar 2020 (januari – april):
Maandagavond (12 lessen): 20 en 27 januari, 3, 10 en 24 februari, 2, 9, 16, 23 en 30 maart, 6 en 20 april 2020. Van 20.00 tot 21.30 uur.
Vrijdagochtend (12 lessen): 17, 24 en 31 januari, 14 en 28 februari, 6, 13, 20 en 27 maart, 3, 10 en 24 april. Van 10.00 tot 11.30 uur.

Cursus data voorjaar 2020 (mei – juni):
Maandagavond (5 lessen): 18 en 25 mei, 8, 15 en 22 juni 2020. Van 20.00 tot 21.30 uur.
Vrijdagochtend (5 lessen): 15 en 29 mei, 5, 12 en 19 juni. Van 10.00 tot 11.30 uur.

Kosten:
€ 10,- voor een eerste proefles.
€ 21,- voor een losse les.
€ 95,- voor de cursus van mei – juni (5 lessen).

Prijzen zijn inclusief materiaalgebruik en BTW.

Verdiepingscursussen Boetseren / Soft Pastel / Oliepastel

Dit voorjaar ga ik op woensdagavond een aantal kortere cursussen aanbieden voor mensen die zich eens verder willen verdiepen in één materiaal. Hierbij gaan we meer in op techniek en de mogelijkheden waarop je je kunt uitdrukken in het betreffende materiaal. Je kunt meerdere lessen aan één werkstuk werken, als je dat wilt. Net als bij de cursus intuïtief tekenen, schilderen en boetseren, zullen we wat creatieve en meditatieve  ontspanningsoefeningen doen aan het begin van de les. Ik zal onderwerpen/thema’s aanreiken, maar je kunt daarbinnen ook aan de slag met je eigen thema’s en interesses.

Cursus Tekenen met soft pastelkrijt.
6 lessen op woensdagavond, 20.00 – 21.30 uur.
Cursusdata: 11, 18 en 25 maart, 1, 8 en 15 april 2020.
Kosten: € 21,- per losse les. € 115,- voor een serie van 6 lessen. Dit is inclusief materiaalgebruik.

Cursus Tekenen/schilderen met oliepastelkrijt.
6 lessen op woensdagavond, 20.00 – 21.30 uur.
Cursusdata: 13, 20 en 27 mei, 3, 10 en 17 juni. Proefles: 6 mei.
Kosten: € 21,- per losse les. € 115,- voor een serie van 6 lessen. Dit is inclusief materiaalgebruik.

Reacties van deelnemers:
“Fijne manier om bij jezelf te komen. Ongeacht mijn stemming bij aanvang, voelde ik me na de les altijd beter.”
“Heerlijke cursus, in een fijne sfeer. Inger is een liefdevolle gastvrouw die ervoor zorgt dat je je welkom en gezien voelt.”
“Soms kon ik niets met het thema. Maar als Inger dat zag, gaf ze me een persoonlijk advies of een andere draai gaf aan de opdracht, waarmee ik weer verder kon.”
“Goed verzorgd! Fijn dat je zelf niets hoeft mee te nemen. Alles staat al klaar.”
“Soms wel moeilijk om los te laten dat je van te voren niet weet wat je gaat maken. Heel bevrijdend als het lukte om het resultaat los te laten. Ik ging altijd heel ontspannen weer naar huis.”
“Ik heb heel veel nieuwe dingen geleerd, maar belangrijker is dat ik de ruimte heb gevoeld om mijn eigen creativiteit te hervinden.”

“Inger heeft haar praktijk op een mooie lichte bovenetage, waar ik me meteen thuis voel. Inger geeft tips over de kleuren en technieken.  Je kunt zien dat zij plezier heeft in het werk. Inger zelf, de plek en het bezig zijn met kleur zorgen voor een ontspannen ochtend.”

“Bij het thema ‘waar word je blij van?’, pik ik mijn coaching werk eruit. Het is een uitdaging om de sfeer die dat oproept te schilderen, want ik weet echt niet in welke kleuren en vormen ik dat kan doen. Ik besluit gewoon aan het werk te gaan en te zien wat er op papier komt. We schilderen met aquarelverf op nat papier, waardoor de kleuren mooi in elkaar over vloeien. Al schilderend merk ik dat ik twee kleuren gebruik, die mooi combineren. Eerst vormen ze twee cirkels en daarna ontstaat daaruit één grote cirkel. Mooi! 

Als Inger me vraagt mijn schilderwerk een titel te geven, weet ik het meteen: ik noem het ‘Samenwerking’. Ik vind het heel toepasselijk, want dat is precies wat ik doe in mijn werk: samenwerken met de cliënt, zodat het één geheel vormt. Ik had niet verwacht dat er iets uit mijn schilderwerk viel op te maken, maar doordat Inger vroeg mijn schilderwerk een naam te geven, werd de analyse treffend.”