Dankbaarheid

Dankbaarheid

Dankbaarheid
Niet het geluk maakt ons dankbaar
Maar dankbaarheid maakt ons gelukkig
Geluk gaat niet over voortdurend krijgen wat je wil
Het gaat over houden van wat je hebt
ervan genieten en er dankbaar voor zijn.

David Steindl-Rast

Hoe dankbaarheid leidt tot geluk en een beter immuunsysteem 

Al langer liep ik met de gedachte rond om eens met het thema ‘dankbaarheid’ aan de slag te gaan. Deze week is de tijd er rijp voor. Twee keer kwam ik deze week interessante teksten tegen over dankbaarheid. In een Happinez-mail werd gesproken over het verband tussen dankbaarheid en immuniteit. En de spreuk van David Steindl-Rast (zie hierboven) legt het verband tussen dankbaarheid en geluk. Bovendien werd ik vandaag in een challenge van Deepak Chopra gevraagd om een lijst van 50 mensen te maken, die mijn leven positief hebben beïnvloed. Als dat geen dat geen gevoel van dankbaarheid oproept…

Mensen zijn over het algemeen niet dankbaar omdat ze gelukkig zijn, stelt David Steindl-Rast. Ja, even. Maar vaak leidt het hebben van geluk alleen maar tot de wens tot meer of groter. Of tot stress om te behouden wat je hebt. De dankbaarheid voor het geluk is dan van korte duur.

Het werkt eerder andersom: dankbaarheid maakt ons gelukkig. Als het je lukt om dankbaarheid te voelen, voed je je geluksgevoel.

Natuurlijk gebeuren er ook dingen waar je helemaal niet dankbaar voor bent. We worden ziek, we verliezen dierbaren, we raken ons werk kwijt. Dat je daar niet dankbaar voor bent is logisch. Maar iedere dag, in welke situatie je je ook bevindt, kun je toch op zoek gaan naar die dingen waar je wél dankbaar voor kunt zijn. Dat het zonnetje schijnt. Dat je jezelf zo’n fijne ochtendwandeling hebt gegund. Dat je een dak boven je hoofd hebt. Dat het verkeer zo lekker rustig is dat je de vogels meer hoort zingen. Dat je vrienden hebt en dat er een telefoon, computer en internet bestaan om met hen contact te houden. Dat het lente is. Dat je kunt zingen, tekenen, sporten. Dat je leeft… 

Die focus op dankbaarheid voedt niet alleen je geluksgevoel, maar versterkt ook nog je immuunsysteem, aldus Joe Dispenza (Happinez). En het klinkt heel logisch en aannemelijk: Je lichaam reageert op emotionele stress hetzelfde als op fysieke bedreigingen door ziektekiemen. Als je je aandacht focust op dankbaarheid ervaart je lichaam minder stress, dan wanneer je je bezig houdt met negatieve emoties als angst en onzekerheid. Als je immuunsysteem zich minder druk hoeft te maken over emotionele stressfactoren (zoals piekeren en angstig zijn), kan het al zijn aandacht richten op externe stressfactoren als bacteriën en virussen. Kortom door de interne stress te verminderen, houdt je immuunsysteem meer energie over om in actie te komen tegen werkelijke bedreigingen van je gezondheid.

Dankbaarheid is dus bron van gezondheid én geluk. Daarom gaan we deze week in de online cursus Intuitief Tekenen, Schilderen en Boetsren, aan de slag met het thema dankbaarheid. Tel je zegeningen, focus op de dingen waar je dankbaar voor bent, en wordt/blijf een gelukkig en gezond mens!.

Wat heb je nodig? 

Deze les kun je werken met het materiaal wat je in huis hebt en/of waar je zelf het liefst mee werkt: acrylverf, aquarelverf, oliepastelkrijt, soft pastelkrijt, kleurpotlood. Alles is goed.  

Wanneer?

Deze les geef ik online via ZOOM op maandagavond 27 april, 20.00 – 21.30 uur, woensdagavond 29 april, 20.00 – 21.30 uur en vrijdagochtend 1 mei, 10.00 – 11.30 uur.  Meedoen? Geef je dan nog snel op!

You Might Also Like