ja-zeggers raken sneller burnout

Stress krijg je als je hart nee zegt en je mond ja

Een tijdje terug kwam ik deze spreuk van Het Nieuwe Denken ergens tegen op internet. En hoe waar is dit voor jou?

160627 Nieuwsbrief 2, afbeelding

Herken je dit? Ben jij iemand die vaak ja zegt, terwijl je eigenlijk nee zou willen zeggen? We zeggen allemaal wel eens ja tegen dingen die we eigenlijk niet willen, die ons teveel zijn of niet (meer) bij ons passen. Er zijn veel mogelijke redenen om ja te zeggen, tegen iets dat je eigenlijk niet wilt. Misschien ben je bang om iemand te kwetsen. Of om niet aardig gevonden te worden. Om er niet bij te horen. Om kansen te missen. Misschien voel je je verantwoordelijk. Ben je bang dat alles mis gaat zonder jou. Bang om iemand aan zijn lot over te laten. En misschien ben je wel bang om aan jezelf toe te geven dat je geen zin of geen energie hebt voor iets dat je toch graag zou moeten willen?

Ja-zeggen en burnout raken

We kunnen heel ver gaan in ja zeggen, tegen iets waar we eigenlijk geen puf voor hebben. Zó ver dat je er burnout van raakt. De spreuk: Stress krijg je als je hart nee zegt en je mond ja, geeft dan ook goed weer waar het om draait bij mensen die burnout raken.

Als je burnout raakt heb je te vaak ja gezegd tegen verplichtingen, verantwoordelijkheden en verwachtingen, ja tegen dingen die moesten van anderen of van jezelf.  Soms zijn het dingen waar je misschien eerder wel vanuit je hart voor koos, maar die je gaandeweg steeds meer als verplichting bent gaan voelen. Dan ligt je hart er niet meer. Soms zijn het dingen die je doet ‘omdat het nu eenmaal niet anders kan’, zoals zorgen voor een ziek familielid. Of je werk.

Als je lange tijd niet luistert naar je gevoel en naar de signalen van je lichaam, en ja blijft zeggen terwijl je gevoel nee zegt, raak je uitgeput. Ook verlies je gaandeweg het contact met je gevoel en met wat je werkelijk wil. Zo raakt je ware ‘Ik’ steeds verder af van zijn innerlijke pad en verliest de regie over je leven. Het is dus niet verwonderlijk dat je, als je burnout bent, niet meer weet wat je wilt, niet meer weet wat je voelt, en helemaal nergens meer zin in hebt. Ik spreek uit ervaring…

Hoe kom je beter uit je burnout?

Een burnout wens je natuurlijk niemand toe. Toch kan ik achteraf dankbaar zijn voor mijn burnout. Een burnout is een duidelijk signaal dat je zo niet langer verder kunt. Je wordt min of meer gedwongen stil te staan bij hoe je je leven leeft. Voor mij was het opkrabbelen uit mijn burnout dan ook een proces van bewustwording van patronen en groeiend zelfinzicht. Ik kwam meer in contact met mijn gevoel en mijn creativiteit. En ik vond de moed om mijn leven een nieuwe richting te geven: Ik werd kunstzinnig therapeut en deed onderzoek naar de mogelijkheden van kunstzinnige therapie in het herstelproces bij burnout.

Als kunstzinnig therapeut werk ik met mensen die burnout zijn aan de volgende doelen:

  1. Versterken van je vitaliteit: het opladen van je accu.
  2. Contact met je gevoel versterken en je wil aanspreken: Voelen hoe iets voelt voor jou, merken waar je warm voor loopt, leren luisteren naar het stemmetje van je hart.
  3. Zelfinzicht: ervaren van je grenzen, (h)erkennen van de alarmsignalen van je lichaam,  herkennen van gedrags- en gedachtenpatronen.
  4. Eigen regie versterken: doorbreken van patronen, grenzen stellen, je eigen koers uitzetten.

Wie burnout is, heeft in de eerste plaats rust nodig. Je bent uitgeput, en je moet je accu weer opladen. Dat opladen van je accu doe je echter niet alleen met rust, maar ook door dingen te doen die je energie geven, dingen waar je innerlijk ja tegen zegt. Want de oplossing tegen burn-out raken is natuurlijk niet om alleen nog maar nee te zeggen. Het gaat erom te leren voelen hoe iets voelt voor jou en wanneer je vanuit je hart ja tegen iets kunt zeggen.

Als je weer wat meer energie krijgt, wordt de verleiding groot om weer vaker “ja” te zeggen. Vaak lopen mensen dan al snel weer tegen de grenzen van hun energie aan. Het is dus ook van belang te leren voelen waar je grenzen liggen en de signalen te herkennen die je lichaam geeft als je grenzen zijn bereikt. En vervolgens is het zaak te leren je grenzen te bewaken: leren je grenzen aan te geven aan anderen en daadwerkelijk nee te zeggen als je hart nee zegt. Maar ook: jezelf grenzen stellen en  niet terug vallen in oude patronen van ja zeggen omdat je aardig gevonden wilt worden, erbij wilt horen, niemand wilt kwetsen of teleurstellen, etc.

Uiteindelijk gaat het erom jouw eigen regie te versterken, zodat je je oude patronen kunt herkennen en doorbreken, verantwoordelijkheid kunt nemen voor je gezondheid en je leven, en je eigen koers en tempo gaat bepalen.

Herken je dit?

Herken je je in het hierboven geschetste beeld van de ja-zegger-die-nee-bedoelt? Ben jij ook burnout of hard op weg burnout te raken? Ik ga graag met je aan de slag zodat je gelouterd uit je burnout komt, of een burnout nog kunt voorkomen.  Met diverse creatieve oefeningen werk je bij KunstZIN Haarlem aan de opbouw van je vitaliteit, contact maken met je gevoel, zelfinzicht en het nemen van regie over je leven.

kunstzinnige therapie bij burnout

You Might Also Like