Kunstzinnige therapie bij vrucht­baarheids­problemen en ongewenste kinderloosheid

Iedereen om je heen raakt zwanger en bij jou wil het niet lukken. Of je hebt een of meer miskramen gehad en bent bang dat het volgende keer weer mis gaat. Als kinderen krijgen niet vanzelf gaat, kan dit gepaard gaan met spanning, verdriet, schuldgevoel en frustratie. Vruchtbaarheidsbehandelingen zijn spannend en vergen zowel fysiek als emotioneel veel van je. Dat je maar een beperkt aantal behandelingen krijgt, kan extra stress veroorzaken. Kunstzinnige therapie is geen wondermiddel om zwanger te raken. Wel kan het je ondersteunen in je proces, bijvoorbeeld bij het verwerken van nare ervaringen, aanvaarden van je situatie, omgaan met stress en emoties en bieden van ontspanning.

kunstzinnige therapie bij vrucht$shy;baarheids$shy;problemenTijdens de therapiesessies neem je even tijd voor jezelf. Je uit jezelf via tekenen, schilderen en boetseren. En spreekt daarmee je creatieve krachten aan. Je werkt aan thema’s als het vinden van balans tussen ‘heel graag willen en er alles voor willen doen’ en ‘loslaten, vertrouwen, openstaan en ontvangen’. Je maakt ruimte voor je gevoelens en gaat aan de slag met eventuele emotionele blokkades.

Zo kun je wellicht je geluk een handje helpen. Ik kan het (nog) niet wetenschappelijk bewijzen, maar ik ben er van overtuigd dat kunstzinnige therapie de kans op zwangerschap vergroot. Wie kent niet de verhalen van mensen die juist op vakantie zwanger raken? Of die, na vele pogingen in het medisch circuit, alsnog spontaan zwanger raken, wanneer ze de hoop op een kind hebben opgegeven en hun lot hebben aanvaard? Aspecten die daarbij een rol spelen, zoals ontspanning, in het moment zijn, loslaten van verwachtingen en acceptatie, kunnen met kunstzinnige therapie worden bereikt.

Verliesverwerking bij ongewenste kinderloosheid

Wanneer er definitief geen kindje komt, volgt dikwijls een periode van rouw. Hoewel er voor de buitenwereld weinig is veranderd, ben jij je toekomstdroom verloren. Ook een miskraam of een doodgeboren kindje kunnen je in diepe rouw doen belanden. Het is niet altijd makkelijk om over je verlies te praten. Al schilderend, tekenen en boetserend kun je in de therapie je emoties toelaten en doorleven, je verlies een plek geven en uiteindelijk je situatie gaan aanvaarden.

Groeps- of individuele therapie?

pastelwerk-verkleindAls je kampt met vruchtbaarheidsproblemen kan het prettig zijn om je ervaringen te delen met lotgenoten. Daarom bied ik naast individuele therapie ook groepstherapie aan voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. De groepjes bestaan uit maximaal 4 personen, zodat er voldoende ruimte is voor persoonlijke aandacht en opdrachten op maat. Een nieuwe groep start zodra ik voldoende deelnemers heb voor een bepaald tijdstip. Bel of mail me gerust voor de mogelijkheden.

Therapie voor stellen

Proberen zwanger te worden legt een extra druk op je relatie. Daarom kun je ook als stel naar therapie komen. Samen werk je eraan om zo goed mogelijk door jullie moeilijke periode te komen. In de therapie kun je meer begrip krijgen voor je eigen en elkaars emoties, waardoor je elkaar beter kunt ondersteunen bij spanningen en tegenslagen.

inger kunstzinnig therapeut haarlem“Bij mijn partner en mij werd al vrij snel duidelijk dat zwanger worden ons op de natuurlijke wijze niet zou lukken. Zo belandden we in het medische circuit meteen bij IVF. De periode van IVF-behandelingen vond ik erg stressvol en emotioneel belastend: steeds weer die hoop, gevolgd door wanhoop en verdriet, terwijl de hormonen door je lijf gieren.

Elke mislukte poging deed het vertrouwen in mijn lijf verder afnemen. Intussen deed ik op mijn werk en in mijn omgeving alsof er niets aan de hand was en drukte mijn emoties zo veel mogelijk de kop in: vooruit maar weer, naar de volgende poging.

Ik zou willen dat ik toen geweten had van de mogelijkheid van kunstzinnige therapie. Het had me misschien kunnen helpen om meer ruimte te geven aan mijn emoties, meer ontspannen te zijn, beter in mijn vel te zitten, en daarmee wellicht ontvankelijker te zijn voor het ontvangen van een kind.
Gelukkig hadden mijn partner en ik nog een ‘plan B’ en zijn we uiteindelijk adoptieouders geworden voor een prachtige zoon, afkomstig uit Ethiopië.”
~Inger