Tekenoefening "tuintje van je gevoelens"

Tekenoefening “tuintje van je gevoelens”

Oefening om je meer bewust te worden van de gevoelens die in je leven spelen. En om uiteindelijk meer grip te krijgen op je gevoelens

Nodig: kleurpotloden, pastelkrijt of stiften of wat je maar in huis hebt om mee te tekenen. Tekenpapier of een notitieboekje zonder lijntjes.

Opdracht:

1. Ga voor jezelf na welke emoties en gevoelens je hebt gehad op de afgelopen dag. Neem een blaadje of notitieboekje en beschrijf deze gevoelens zonder oordelen. Voelde je je jachtig? Verdrietig? Blij? Moe? Geïrriteerd? Vereerd? Rustig? Wanhopig? Etc. Alle gevoelens zijn goed en waar. De grote emoties, als je bijvoorbeeld ruzie hebt gehad, zul je je gemakkelijk herinneren. Probeer ook aandacht te geven aan kleine dingen, zoals de wind in je haar voelen, of even rustig koffie drinken in het zonnetje, ed.

2. Neem nu nog een blaadje papier en kleurpotloden, pastelkrijt, of wat je maar hebt om mee te tekenen. Beschouw het blaadje als jouw ‘tuintje van gevoelens’ van die dag. En geef alle gevoelens van die dag een plekje. Kies bijvoorbeeld voor ieder gevoel een bepaalde kleur en teken op je blaadje (‘je tuintje’) hoeveel ruimte dat gevoel bij jou innam op die dag. Stond het gevoel centraal of geef je het een plekje in een hoekje? Doe dit een aantal dagen achter elkaar voor alle gevoelens die je je herinnert gedurende de dag.

Als je dit een tijdje hebt gedaan, ga je waarschijnlijk steeds bewuster voelen hoe de dingen voor je zijn. Welke dingen geven je energie? Waar loop je op leeg? Waar word je blij van? Probeer de positieve dingen op te zoeken en, zelfs al duren ze maar kort, er meer aandacht te geven. Misschien kun je op een gegeven moment voor het stoplicht staan wachten en intussen genieten van het zonnetje op je huid in plaats van je te irriteren aan het feit dat je alwéér staat te wachten?

You Might Also Like