Pluk de vruchten van het leven, maak een ‘levensboek’

Pluk de vruchten van het leven, maak een 'levensboek'

Levensboek

“Had ik je al verteld dat ik een keer bijna verdronken ben?”, begint mevrouw X zodra we elkaar hebben begroet. Ze heeft er duidelijk zin in. “Wacht even met uw verhaal mevrouw, dan zet ik mijn laptop aan”, zeg ik. Mevrouw X en ik maken samen een levensboek over haar leven. Zij vertelt, ik schrijf. Soms vraag ik door, of vat haar verhaal samen. Ze kan wat warrig zijn en springt soms van de hak op de tak. Maar ze kan ook heel smakelijk vertellen en heeft heel gedetailleerde herinneringen.

Diverse onderwerpen passeren de revue:  het huis waarin ze opgroeide, haar rol in het gezin, het overlijden van haar broertje. De eerste ontmoeting met haar man, haar huwelijk, haar kinderen. Haar ziektes, ongelukken en fysieke beperkingen. Het overlijden van haar man. De dingen waar ze nu nog van geniet. Haar geloof en andere dingen die ze belangrijk vindt in het leven.

Soms bekijken we foto’s van vroeger. Ook maken we illustraties bij haar verhaal: een levenslijn met de belangrijkste gebeurtenissen uit haar leven; een stamboom; sfeerbeelden bij een bepaalde gebeurtenis of levensfase. Het is door haar ziekte niet gemakkelijk om zelf te tekenen. Daarom help ik haar vaak een beetje. Of – als ze een mindere dag heeft – teken ik voor haar. Ze geniet van de kleuren van het pastelkrijt dat we gebruiken en vindt het fijn om de kleuren te mengen.  “Het lijkt wel of ik je al heel lang ken”, zei ze laatst. Dat beschouw ik als een compliment. We hadden elkaar pas zes keer ontmoet.

Levensboek Maken: nu ook bij KunstZIN Haarlem

Bij Nieuw Unicum, een instelling voor mensen met ernstige beperkingen als gevolg van MS, Parkinson en andere neurologische aandoeningen, maak ik sinds 2016 levensboeken met patiënten. Ik ervaar het als een heel betekenisvolle bezigheid. Het samen terugblikken op je leven helpt om betekenis te geven aan je leven. Het versterkt de herinnering aan de persoon die je bent geweest, toen je in de kracht van je leven was. Via foto’s, sfeertekeningen of schilderijen roepen we de sfeer weer op van gebeurtenissen of levensfasen. Mooie herinneringen worden opgehaald. Maar ook pijnlijke zaken, zoals ziekte en verlies kunnen langskomen. Zo kan het boek bijdragen aan rouw- en verliesverwerking, zingeving en zelfbekrachtiging.

Ook mensen die in het dagelijks leven nog wel eens wat vergeten, hebben vaak nog sterke herinneringen aan vroeger. Vaak beleven ze er vreugde aan om die herinneringen op te halen. Maar het kan ook pijnlijk en zwaar zijn om met moeilijke perioden of thema’s uit hun leven bezig te gaan. Mijn motto is altijd: De cliënt bepaalt waar u het over wilt hebben, welke onderwerpen er in het boek aan de orde komen. Ik kan thema’s aandragen, vragen stellen en thema’s aandragen, maar de client bepaalt waar u op in wilt gaan. Ook bepaalt de client voor wie hij/zij het boek maakt. Mag iedereen het zien? Mag slechts een enkeling het zien? Of is het alleen voor hemzelf of voor de nabestaanden na zijn dood??

Pluk de vruchten van het leven!

Het maken van een levensboek is een mooi project voor mensen in hun laatste levensfase, of in een andere levensfase (rouw, ziekte) waarin terugblikken op je leven zinvol kan zijn.

Ken jij, of ben jij, iemand die ook graag een levensboek zou willen maken, of zou je het je oude moeder, zieke oom, je buurvrouw, of iemand anders gunnen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op. Wanneer het voor iemand te moeilijk is om naar mij toe te komen, kom ik – binnen een straal van ca. 10 km – gewoon aan huis voor een kleine meerprijs. Bel of mail gerust voor meer informatie.

NB: Ik doe dit werk als geregistreerd kunstzinnig therapeut. Kunstzinnige therapie wordt door de meeste ziektekostenverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

You Might Also Like