Onvervulde kinderwens? Help je geluk een handje met kunstzinnige therapie

Kunstzinnige therapie bij vruchtbaarheidsproblemen en ongewenste kinderloosheid

Kunstzinnige therapie is misschien niet het eerste waar je aan denkt als het krijgen van kinderen niet  lukt. Maar waarom eigenlijk niet? Het niet-kunnen-krijgen van kinderen is niet iets waar je in het dagelijks leven gemakkelijk over praat. Terwijl het wel iets is waar je, als het jou overkomt, dagelijks mee geconfronteerd wordt. Als je net wéér ongesteld geworden bent. Als je een miskraam hebt gehad en bang bent dat het de volgende keer weer misgaat. Als vrienden blij aankondigen dat ze zwanger zijn. Als het op verjaardagen alleen nog maar over het wel en wee van andermans kinderen gaat. Als er iemand met een dikke zwangere buik tegenover je in de trein gaat zitten.

Veel mensen drukken hun emoties dan het liefst diep weg. Ik deed dat zelf ook. Je gunt een ander immers zijn geluk. En je wilt geen zeurpiet zijn. Niet zielig zijn. Geen onbedaarlijke huilbuien, boosheid, machteloosheid, jaloezie. Maar hoe meer je je emoties onderdrukt, hoe meer je het contact met jezelf en je gevoel kwijt raakt. Zou je niet beter in je vel zitten als je je emoties niet krampachtig hoefde te onderdrukken en je gevoelens (gedoseerd) de ruimte kon geven? En zou je kans op een zwangerschap niet groter zijn als je beter in je vel zat?

Wat is kunstzinnige therapie? En wat kan het betekenen bij onvruchtbaarheid?

Kunstzinnige therapie is een beeldende therapie, waarbij je werkt met creatieve technieken, zoals tekenen, schilderen en boetseren. Het geeft je de mogelijkheid je te uiten, op een andere manier dan alleen via gesprek. Kunstzinnige oefeningen spreken je scheppende vermogens aan; hiermee worden verwerkings-, genezings- en veranderingsprocessen in gang gezet. Het gaat daarbij niet om of het mooi is wat je maakt, maar om wat je eraan beleeft om het te maken.

Kunstzinnige therapie is natuurlijk geen wondermiddel om zwanger te raken. Wel kan het je ondersteunen in je proces, bijvoorbeeld bij het accepteren van je situatie, omgaan met stress en emoties en bieden van ontspanning. Tijdens de therapiesessies maak je tijd voor jezelf en wat er in jou leeft. Je werkt aan thema’s als het vinden van balans tussen ‘heel graag willen en er alles voor willen doen‘ en ‘loslaten, vertrouwen, openstaan en ontvangen’. Je maakt ruimte voor je gevoelens en gaat aan de slag met eventuele emotionele blokkades.

pastelwerk-verkleindJe geluk een handje helpen

Zo kun je wellicht je geluk een handje helpen. Ik kan het (nog) niet wetenschappelijk bewijzen, maar ik ben er van overtuigd dat kunstzinnige therapie de kans op zwangerschap vergroot. Wie kent niet de verhalen van mensen die juist op vakantie zwanger raken? Of die, na vele pogingen in het medisch circuit, alsnog spontaan zwanger raken, wanneer ze de hoop op een kind hebben opgegeven en hun lot hebben aanvaard? Aspecten die daarbij een rol spelen, zoals ontspanning, in het moment zijn, loslaten van verwachtingen en acceptatie, kunnen met kunstzinnige therapie worden bereikt.

Verliesverwerking bij ongewenste kinderloosheid

Wanneer er definitief geen kindje komt, volgt dikwijls een periode van rouw. Hoewel er voor de buitenwereld weinig is veranderd, ben jij je toekomstdroom verloren. Ook een miskraam of een doodgeboren kindje kunnen je in rouw doen belanden. Het is niet altijd makkelijk om over je verlies te praten. Al schilderend, tekenen en boetserend kun je in de therapie je emoties toelaten en doorleven, je verlies een plek geven en uiteindelijk je situatie gaan aanvaarden.

Kamp jij met een onvervulde kinderwens? Ik ga graag met je aan de slag.

You Might Also Like